Πριν πάρετε την απόφαση για ένταξη του παιδιού σας στον ασφαλή και φιλόξενο χώρο του Παιδικού Σταθμού έχετε υπόψη σας τα παρακάτω :
- Η ομαλή ένταξη του παιδιού στη σχολική ζωή προϋποθέτει σωστή προετοιμασία του παιδιού από το σπίτι. Εσείς, οι γονείς, θα συζητήσετε και θα ενημερώσετε έγκαιρα το παιδί σας για τις νέες καταστάσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει. Θα πρέπει το παιδί να έχει αποκτήσει θετική εικόνα για τον παιδικό σταθμό ή το σχολείο.
- Πρώτα από όλα πρέπει εσείς οι ίδιοι να έχετε θετική στάση απέναντι στο ρόλο του παιδικού σταθμού,να είστε έτοιμοι να δεχτείτε τη μεγάλη αλλαγή στη ζωή του παιδιού σας και να δείξετε εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του να τα βγάλει πέρα στο νέο του ρόλο.
- Η ένταξη του παιδιού στο πρόγραμμα του παιδικού σταθμού πρέπει να γίνεται σταδιακά ακολουθώντας τους ρυθμούς προσαρμογής του παιδιού
- Οι γονείς θα πρέπει να είναι σίγουροι για την επιλογή του Παιδικού Σταθμού.
- Να υπάρχει εμπιστοσύνη και συνεργασία γονέα και εκπαιδευτικού
- Πρέπει να προηγηθεί μια απλή επίσκεψη μαζί με το παιδί. Να γνωρίσει το νέο χώρο, τις παιδαγωγούς και να παραμείνει για λίγο με τον γονιό, αφήνοντάς το να εξερευνήσει το χώρο.
- Τις πρώτες μέρες, ένας από τους γονείς, θα πρέπει να φροντίσει να πάρει άδεια από την δουλειά του, για να έχει χρόνο να πάει το παιδί στο σχολείο, αβίαστα, χωρίς άγχος, σαν να πηγαίνουν σε ένα πάρκο ή παιδική χαρά και να μπορέσει σε σύντομο χρονικό διάστημα να το παραλάβει.
- Το χρονικό διάστημα που θα παραμείνει το παιδί στο σχολείο είναι διαφορετικό για το κάθε παιδί. Αυτό θα το αξιολογήσει η παιδαγωγός με την εμπειρία της και τις γνώσεις της.
- Θα χρειαστεί να έχετε αρκετή υπομονή. Καταστάσεις άγχους, ανασφάλειας και ανησυχίας από μέρους σας μεταδίδονται και στο παιδί και κάνουν πιο δύσκολη την προσαρμογή του. Τις ενοχές τις οποίες πιθανόν να αισθανθείτε τα παιδιά τις αντιλαμβάνονται και το πρόβλημα ενισχύεται.
- Το παιδί τις πρώτες ημέρες αναπτύσσει το άγχος του αποχωρισμού και δεν υπάρχει λόγος να το επιβαρύνετε και εσείς με το δικό σας άγχος, τις δικές ανησυχίες και προβληματισμούς.
- Παραδώστε το παιδί στην νηπιαγωγό χωρίς μελοδραματισμούς και μην αλλάξετε την αρχική σας απόφαση με την πρώτη δυσκολία. Ίσως κλάψει. Πείτε του ένα γεια, πάρτε το αγκαλιά, δώστε του ένα φιλί και βεβαιώστε το ότι θα έρθετε να το πάρετε.
- Αφού χαιρετήσετε το παιδί σας, φύγετε, χωρίς να κοιτάξετε πίσω και μην γυρίσετε για κανένα λόγο ή για μια ακόμα αγκαλιά ή για να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας είναι καλά. Να θυμάστε ότι το πιο πιθανό είναι να σταματήσει αμέσως μόλις κλείσετε την πόρτα. Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στον πειρασμό περιμένετε λίγη ώρα και μετά τηλεφωνήστε στο σχολείο για να σας ενημερώσουν για το πώς τα πάει το παιδί.
- Μην φοβάστε το κλάμα. Είναι μια φυσική αντίδραση του παιδιού, είναι τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων. Δεν σημαίνει ότι είναι δυστυχισμένο. Απλά βιώνει κάποιες δυσκολίες, αφού εγκαταλείπει το γνώριμο οικογενειακό περιβάλλον για ένα άγνωστο, αλλά όμορφο.
- Πολύ πιθανόν ν’ αλλάξουν οι ρυθμοί του ύπνου και να υπάρχει μια ένταση. Συχνά αρνούνται να σηκωθούν το πρωί, αρνούνται να ντυθούν και παραπονιούνται για πόνους στην κοιλιά. Μη φοβηθείτε. Είναι φυσιολογικά συμπτώματα και προσπαθήστε να το ηρεμήσετε.
- Συζητήστε μαζί τους και σεβαστείτε τους φόβους τους αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενθαρρύνουμε το παιδί να τους εκφράσει και να το βοηθήσουμε να τους διαχειριστεί, όσο κι αν τους θεωρούμε παράλογους.
- Για να καταλάβετε πως αισθάνεται το παιδί σας σκεφτείτε τον εαυτό σας να πιάνετε για πρώτη φορά δουλειά σε μια όμορφη εταιρεία, με πολλούς συναδέλφους, τον διευθυντή, με το καθημερινό πρωινό ξύπνημα, το οχτάωρο και τους κανόνες. Πώς να μην αναπολείτε τα φοιτητικά σας χρόνια!
- Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζεται είναι ότι αυτή η μεγάλη προσπάθεια που κάνει το παιδί σας για να κάνει τα πρώτα του βήματα στον έξω κόσμο να αυτονομηθεί, και να χτίσει μια δυνατή προσωπικότητα, είναι πολύ σπουδαία.Ενθαρρύνετε αυτή τους την προσπάθεια.
- Τέλος, να σας θυμίσουμε ότι η προσχολική ηλικία είναι η σημαντικότερη στη ζωή του ατόμου, αφού, κατά τη διάρκειά της, το παιδί βάζει τα θεμέλια πάνω στα οποία θα στηρίξει αργότερα το σύνολο της γνώσης του.